Naslovna Вести ОБЕЛЕЖЕНО 30 ГОДИНА ОД ЕВРОПСКЕ ТИТУЛЕ

ОБЕЛЕЖЕНО 30 ГОДИНА ОД ЕВРОПСКЕ ТИТУЛЕ

У Медија центру СД Црвена звезда уприличен је коктел поводом 30 година од освајања титуле шампиона Европе АК Црвена звезда.

178
0
PODELI

У Медија центру СД Црвена звезда уприличен је коктел поводом 30 година од освајања титуле шампиона Европе АК Црвена звезда.

Сви звездаши заувек памте Бари, 29. мај 1991. и чувено финале Купа европских шампиона на стадиону „Свети Никола“, које је заувек уврстило Црвену звезду у круг великана. А само две године раније у Београду, у својој кући, на стадиону „Рајко Митић“, атлетичари су се попели на трон „краљице спортова“ и донели други пехар европског шампиона црвено-белој породици.

Због тога ће 4. јун остати још једно црвено слово Звездиног календара.

Тако је било и данас, када је организован пригодан коктел на којем су се окупили чланови шампионске генерације, некадашњи Звездини атлетичари, садашњи првотимци и првотимке, као и пријатељи клуба.

Присутне госте и медије је поздравио председник клуба Срђан Рашковић, који је евоцирао успомене на шампионске дане из белешки Олге Јоцић.

Добар дан свима, хвала што сте дошли, драги пријатељи. Окупили смо се данас да обележимо велики дан за Атлетски клуб Црвена звезда. Не само за историју клуба већ и за Црвену звезду, обзиром да је АК Црвена звезда међу првима из Звездине породице успео да освоји Европу. Нама у Управи, и мени лично, припала је част на будемо на челу клуба и да се надовежемо и наслонимо на тај нестваран успех, који су остварили наши претходници. Такође, рекао бих да су нам они створили велику обавезу тим успехом, да будемо успешнији, да увек стремимо вишем и да покушамо да поновимо тај успех. Мене лично то мотивише и мислим да смо резултатима које смо постигли у ових пет година, првенствено две велике медаље, доказали да идемо тим путем. Нажалост, неки чланови тог величанственог тима данас нису са нама, неки су нас напустили у претходних пет година, између обележавања два јубилеја. Желим да их се данас посебно сетимо и никад не заборавимо. Искористио бих прилику да се захвалим свим учесницима те невероватне екипе за оно што су учинили за Звезду и чиме су нас задужили. Хвала вам.

Треба рећи и то да је истог дана, 4.јуна у Цириху, женска екипа постала вицешампион Европе и освојила друго место на Купу Европе за сениорке. Обе екипе Звезда су на подијуму, Купа Европе и Купа шампиона, то је највећи и непоновљиви успех у екипном такмичењу.

Након председника клуба обратио се и члан легендарне генерације, чувене штафете 4х400, директор Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић. Директор је испред Атлетског савеза указао на тренутне услове атлетске стазе на Маракани и још једном апеловао на реконтрукцију.

– Мени је припала изузетна част и задовољство да могу да се обратим у име ове шампионске екипе коју видите на фотографији овде, и док сам слушао председника присетио сам се тих тренутака, тог викенда у Београда и препуног запада Маракане и навијача Црвене звезде који су дошли на север са заставама. Уопште једна незамислива атмосфера када се ради о атлетици. Само име овог такмичења је екипно, екипа је дисала као један и успели смо они што ником није у историји атлетике на овим просторима. Видите данас колико је то тешко, колико је далеко и незамисливо да један клуб са ових простора постане шампион Европе. Нама је то пошло за руком и верујте да сам поносан када видим шта смо успели и шта смо урадили. На нама је, нарочито на овом клубу и овом Спортском друштву да настави да улаже у оба тима, и мушки и женски. Верујем да у атлетици бисмо можда могли да поново уђемо у ту финалну лигу и да се опет у Београду и пред нашом публиком овде боримо.. Да не кажем за шампионску титулу, али да се макар боримо у тих првих осам екипа Европе. Мислим да када се верује у циљ, и када се има један овакав менаџмент какав има данас Атлетски клуб Црвена звезда, наравно уз помоћ Атлетских савеза Србије и Београда, тај циљ може да буде достижан. Али, пре свега за то су потребни услови.

Не бих хтео у овом тренутку да кукам, али мислим да је прави тренутак да ја кажем као човек који је донео у том Купу шампиона највише бодова и био најуспешнији такмичар шампионата, да апелујем да се Атлетском клубу Црвена звезда омогуће услови за рад. Они их тренутно немају. Нажалост, ја то изговарам и као директор Атлетског савеза Србије, као човек који је провео пар лепих година у Црвеној звезди, а после 30 година од те европске титуле Црвена звезда је у врху и на врху српске атлетике и има значајне појединце, али је остала без услова за рад. То је оно што је поражавајуће. Верујем да ће се следеће године у ово време, када будемо прослављали 31 годину од успеха, драстично променити услови, и да ћемо поново имати Црвену звезду као кандидата за сам врх Европе. Мислим да то заслужује, и због оних који су оставили литре и литре зноја на овој стази доле, али и због будућности, јер Црвена звезда има најбројнију школу атлетике. Мислим и да због те деце имамо обавезу да помогнемо и да добијемо једну модерну атлетску стазу. Хвала вам на пажњи и срећно. 

Шампионима Европе из 1989.године је испред клуба плакете уручио председник Срђан Рашковић.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here